Wat doet een facilitair medewerker allemaal?

Als receptioniste beheer je de receptie, als host ontvang je gasten, als docent geef je les, en als facilitair medewerker houd je je bezig met… met wat eigenlijk? De term facilitair medewerker kan voor veel mensen best vaag klinken. Dat is niet zo gek, want een facilitair medewerker kan heel veel verschillende taken uitoefenen. Welke taken dit zijn hangt sterk af van de locatie waarvoor je werkt. Om je een wat beter beeld te geven over wat een facilitair medewerker allemaal kan doen, geven we een aantal voorbeelden.

Onderhoud
Een facilitair medewerker zorgt er over het algemeen voor dat het gebouw waarin hij of zij werkt in goede staat blijft. Is er bijvoorbeeld een lamp stuk? Dan zorgt de facilitair medewerker ervoor dat deze gefixt wordt. Dit geldt natuurlijk ook voor andere onderhoudsklussen. Ook een aantal schoonmaakwerkzaamheden kunnen binnen de functie van facilitair medewerker vallen. Dit laatste komt bijvoorbeeld vaak voor wanneer je werkt in de sport- of recreatiesector.

Verhuizingen
Zeker wanneer je bij een groot kantoor werkt, kan het voorkomen dat er afdelingen of werknemers intern moeten verhuizen. Als facilitair medewerker ben jij degene die dit mogelijk maakt! Van het verhuizen van bureaus tot het installeren van computerschermen, jij zorgt ervoor dat je collega’s weer snel aan het werk kunnen op hun nieuwe werkplek.

Magazijn en voorraadbeheer
Als facilitair medewerker kun je verantwoordelijk zijn voor het magazijn en de voorraadbeheer. Dit zal voornamelijk voorkomen als je werkt bij een kantoor. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de voorraad van tafels, stoelen, schrijfwaren, blocnotes, bedrading, etc. 

Postbeheer
Bij een bedrijf of instelling komen vaak dagelijks pakketjes, leveringen of documenten binnen via de post. Als facilitair medewerker kun jij verantwoordelijk zijn voor de aanname tot de interne eindbestemming van de post.

Cateringwerkzaamheden
Waar kantoorpanden vaak een aparte cateringafdeling hebben, horen cateringwerkzaamheden in de zorgsector vaak bij de taken van een facilitair medewerker. Denk hierbij aan het ondersteunen van het keukenpersoneel of het rondbrengen van maaltijden. In deze sector valt ook wassen en strijken vaak onder de werkzaamheden van een facilitair medewerker.

De inhoud van de functie facilitair medewerker is dus sterk afhankelijk van het type bedrijf of organisatie. Je kunt als facilitair medewerker onder andere aan de slag in ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels, scholen, in de recreatie en in kantoorpanden. Het is daarom aan te raden om altijd de vacature goed te bestuderen en je te verdiepen in het bedrijf. Heb je nog geen goed beeld van de functie? Vraag tijdens je sollicitatiegesprek dan naar voorbeelden van taken die bij deze functie horen.